THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES ?

..TeRiMa KaSiH YeR KeRaNa FoLLoW..

17 April 2010

..KeLaS BaHaSa TeReNggaNu BeRsaMa CiKGu LiNDa..

*CiKgu LiNDa*@
@
Memandangkan inda ni anak jati TERENGGANU,so inda
nak kongsi ngan korang semua bahasa ibunda @ bahasa seharian
inda bila bercakap dalam loghat terengganu..Ok jom kita
belajar bersama CikGu LiNDa ea.
@
@
@

1) Tipu
Ayat bahasa terengganu--> Plawok
Contoh ayat--> Mung jangan nok cakap plawok dengan aku eh.
Maksudnya--> Kau jangan nak tipu dengan aku ye.
@
@
2) Macam mana
Ayat bahasa terengganu--> Guane
Contoh ayat--> Doh nok buat guane,benda hok jadi doh..Sabor je lah.
Maksudnya--> Dah nak buat macam mana,benda dah jadi..Sabar je lah.
@
@
3) Baling
Ayat bahasa terengganu--> Plekong
Contoh ayat--> piyer plekong batu ke anak burung ni?
Maksudnya--> Siapa baling batu pada anak burung ni?
@
@
4) Tak kuat
Ayat bahasa terengganu--> Dok rok cetong
Contoh ayat--> Dok rok cetong ah sex2 mung main bola.
Maksudnya--> Tak kuat lah geng2 engkau main bola.
@
@
@
@
@
@
K lah setakat ini sahaja lah kelas bersama CikGu LiNDa ye..
if cikgu linda rajin nanti dia akan ajar lagi ea.
Selamat berbelajar bahasa terengganu ye..
~SeNyUm SoKmO La WeH~

31 orang kenit.....:

angah iza berkata...

rok cetong tu mcm berbelit lak lidah sis nak sebut....
hehhe :P

*Dak kecikkk* berkata...

Sis,dok rok cetong lah..hehehe
bahase trganu ni mmg payah sikit nak belajar au..

Yana@Nana berkata...

salam,inda susah jugayer bahasae terengganu ni ye..k k
yana nak belajar..hehe

*Dak kecikkk* berkata...

Yana@Nana:)
Blajar jgn tak blajar yang..he3

Frodo Baggins berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
*Dak kecikkk* berkata...

Frodo Baggins:)
jgn nak berotak kuning ea..
(",)

Rowena Chasez berkata...

ohhh dapat ilmu baru hari nie..
hehee~

nanti nk jugak ajar org bhsa sarawak..
hehee~

*Dak kecikkk* berkata...

Rowena:)
Boleh2,kamek nak jugak blaja bahasa sarawak..huhuhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata...

alhamdulillah...
semua aku paham...
sebab 2thn belajar sane...
hehehehe...

*Dak kecikkk* berkata...

Meniti Senja:)
ko blaja kt trg area mane?

sweethOneY berkata...

hee. mcm kelas bahasa zie plak.. berbelit lidah sket rsnya nk ckp bahasa ganu neh :D

*Dak kecikkk* berkata...

SweetHoney:)
Zie sifu inda..hahahaa

nuyulaisy berkata...

ni plk cikgu yg x brapa nk jdi cikgu...
5) bahang gambang
maksudnya pakai hentam./main hentam
cntoh ayat: bahang gambang nguh mu eh
mksd: main hentam jew ko ni..

btl kot??? btl x cikgu linda

Mazru Majid berkata...

salam..

bagus2 bole belajor ni

alvin takda rumah harga 8juta.... berkata...

mung ajar bahasa ganung ye??kawe suko dowh...kaewe mmg ngah carik cikgu ganung nih!!

:: p R i n c E s S _ N :: berkata...

hahaha..blaja tganu pulok..

hans berkata...

HAHAHAHA
banyak ker anak muridnya cikgu?

p/s : thanks sudi follow blog den yg meraban tu..sudah link kamu

lemonade berkata...

kwn rapat ada org ganu. skrg i dh pndai ckp ganu ckit2. haha

*Dak kecikkk* berkata...

Nuyulaisy:)
yang,ko kan org ganu doh..ajar lah inda bahasa lain lak..Sarawak ke?

*Dak kecikkk* berkata...

Mazru Majid:)
Blajar jgn tak blajar..skrg ni inda dk pahang so ssh jgk nak faham bahasa pahang ek?berKOI2 bagai..

*Dak kecikkk* berkata...

Alvin takde umah:)
Alvin?Kawe tu bahasa kelate..law kat trganu kitaorg tak gunakn perkataan kawe tp kawang.

*Dak kecikkk* berkata...

Princess N:)
Ye..hehe

*Dak kecikkk* berkata...

Hans:)
Taklah banyak sgt ada lah dalam 2 3 org..hehehe

ok2 thank..Suka tgok banner kamo..Hero kesukaan saya tuh.

*Dak kecikkk* berkata...

Lemonade:)
Try cakap nak dgor ni..
:)

nuyulaisy berkata...

lorr...bkn linda suruh kita jdi guru tuisyen kew tuk diorang ni???
nanti kita ajar ckp sarawak..
inda nk blaja jgk bt cmner background of templet..

*Dak kecikkk* berkata...

Nuyulaisy:)
email no phone ke email inda ea..linda.sidek@tm.com.my

kita leh talking2.

Ena berkata...

salam..

thanks ye sbb sudi follow akak..
akak dah follow balik ye!..

cantek bunga tu... :)

balajar bahasa org trg ye.. akak pun org sane gak.. tp skrg dah menetap di KL.. Kg masih di sana la.. hehe

*Dak kecikkk* berkata...

Ena:)
Thank...

Wok aloh,org ganu jgok ker..
duk dane kak ena eh?
Trganu kg naper?

pwincess AJA berkata...

aja tahu bhasa teganu.
tp hok susah-susah aja xpandai!
hehehe.;DDD

*Dak kecikkk* berkata...

Pwincess AJA:)
Umi aja org ganu gok op?

noy the'sayangs berkata...

kak linda , macamane nk cakap ganu lau "nanti kat sane jan lupe saya tau"